Află care sunt poeziile preferate ale vedetelor autohtone scrise de Mihai Eminescu
Interpretul de muzică ușoară Mevv, care inspiră cu piesele sale meditativ-lirice, și cu vocea sa deosebită, a afirmat că-i plac toate poeziile lui Eminescu. Dar poezia care a citit-o de nenumărate ori, este "Glossă".
Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece ...
Nicu Țurcanu, prezentator matinal la radio și actor la Teatrul Geneza Art, care a jucat în spectacolul "Frumoasa calatorie a urșilor panda", afirmă că-i place poezia lui Mihai Eminescu - "Atât de fragedă". De asemenea, aceasta este una din cele mai îndrăgite poezii din opera lui Eminescu, a interpretei de muzică populară Doina Sulac, fiica regretatului artist Nicolae Sulac.
Poezia are un conținut liric, a cărei temă întruchipează visul de iubire. O poezie care străbate fiorul cosmic, dorul de iubire, și visul unei vieți care trebuie să devină realitate.
Atât de fragedă, te-asemeni
Cu floarea albă de cireş,
Şi ca un înger dintre oameni
În calea vieții mele ieși...
Nicu Țărnă, solistul trupei Gandul Mâței, dar și actor la Teatrul de Revistă "Ginta Latină", îndrăgește creație a marelui poet român în totalitate. Dar, totuși, poezia care-i place la nebunie este "Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie". Poezie cu un conținut dramatic, una din cele mai frumoase ode scrise de Eminescu, dedicate patriei sale.
Îngerul iubirii, îngerul de pace,
Pe altarul Vestei tainic surâzând,
Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
Când cu lampa-i zboară lumea luminând,
El pe sânu-ţi vergin încă să coboare,
Guste fericirea raiului ceresc,
Tu îl strânge-n braţe, tu îi fă altare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.
Basistul numărul unu din Republica Moldova, Alex Calancea, consideră poezia "Floare albastră", una din cele mai frumoase poezii din creația poetului român. Opera conține tema iubirii și a naturii, dar, să nu uităm, că-n primul rând, e o temă filosofică. Motivul „florii albastre” semnifică împlinirea iubirii ideale, doar după moartea acesteia, având la bază ideea filosofilor germani din acele timpuri.
...Şi te-ai dus, dulce minune,
Ş-a murit iubirea noastră -
Floare-albastră! floare-albastră!...
Totuşi este trist în lume!
Actorul de la Teatrul Geneza Art, Iurie Gologan, care a interpretat rolul lui Mihai Eminescu, în spectacolul "Floare albastră", ne-a zis că preferă poezia lui Eminescu - "Criticilor mei", scrisă-n anul 1883. Poezia conține ideea rarității valorilor, și imposibilitatea oamenilor de a percepe ceea ce este cu adevărat măreț, axându-se pe lucruri mici, imposibil să perceapă adevăratele valori ale vieții.
Critici voi, cu flori deşerte,
Care roade n-aţi adus -
E uşor a scrie versuri
Când nimic nu ai de spus.
Interpreta Olia Tira, a spus că una din poeziile geniului, care i-a marcat viața este "Ce e amorul". O poezie în care intensitatea sentimentului crește treptat, o poezie care atinge sufletul.
Acum Online
- Tina Arena - Heaven Help My Heart
- Andra - La Refren
- Satoshi & Olga - Nu Ca Pe Un Prieten
- -?Unknown?- - Jingle_15
- Teddy Swims - Hammer To The Heart
- Coldplay & Bts - My Universe
De luni pîna vineri
Numărul scurt pentru
SMS - 9070